Fjerkræ, der har været under tag i de seneste cirka fem måneder på grund af fugleinfluenza, kan blive lukket ud på onsdag. Fund af vilde fugle med influenza er nu nede på et niveau, hvor smittefaren ikke længere er høj. Derfor har Fødevarestyrelsen besluttet at ophæve staldpligten for fjerkræ og andre fugle i fangenskab.
Udstillinger og andre samlinger af fugle og fjerkræ vil igen blive tilladt. Begge dele vil fremgå af en bekendtgørelse, som kan træde i kraft fra og med onsdag.
”Der vil altid være en risiko for fugleinfluenza, men den er nu lavere end tidligere. Desuden har mange høns været holdt inde meget længe, ofte under forhold som ikke er egnet til det, når vejret bliver varmere. Så det er ud fra denne samlede vurdering, at vi nu slipper hønsene ud,” siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen.
Staldpligten blev indført i november 2016, da vilde fugle blev fundet med fugleinfluenza. Siden har fjerkræ været holdt under tag for at forhindre smitte fra vilde fugle. Der er fundet 81 døde, vilde fugle i Danmark smittet med fugleinfluenza H5N8.
Der er kun fundet meget få tilfælde af fugleinfluenza hos danske fjerkræ under epidemien.
”Selv om staldpligten har været besværligt for mange, må vi konstatere, at den har virket. For Danmark er sluppet langt nemmere ud af fugleinfluenzaen end det øvrige Europa, hvor 8 millioner fugle er aflivet. Vi har kun haft to udbrud i små besætninger,” siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen.
Det ene udbrud af fugleinfluenza i Danmark betød, at al eksport af fjerkræ stoppede. Danmark blev først 22. februar 2017 erklæret for fugleinfluenza-frit område, og herefter er eksporten genoptaget flere steder, f.eks. på det sydkoreanske marked.
Fødevarestyrelsen vil i forbindelse med evalueringen af den nu overståede epidemi foretage et servicetjek af reglerne sammen med branchen.
Fødevarestyrelsen vil endvidere anmode EU Kommissionen om at vurdere mulighederne for, om man med mindre restriktive krav til overdækning og indhegning, ville kunne sikre en tilstrækkelig smittebeskyttelse af fjerkræ, så konsekvenserne for dyrevelfærden ad den vej kan blive reduceret.